Iltavuorossa ostareilla

Torstai:

Puhelin piippaa: Nähdäänkö huomenna Liidossa 16.30?

Vastaan: Joo, sopii mulle hyvin. Nähdään.

Perjantai:

Nuorten monitoimitila Liito on Vantaan kaupungin tila, joka kokoaa yhteen lasten ja nuorten kanssa toimivia tahoja. Siellä majaansa pitävät myös Nuorisotyö raiteilla- hankkeen nuorisotyöntekijät, joiden kanssa minulla on ilo tehdä yhteistyötä. 

Nuorisotyö raiteilla -hankkeen tavoitteena on joustavasti liikkuvan, toimivan ja nopean vuorovaikutuksen nuorisotyön vieminen sinne, missä nuoret liikkuvat ja viettävät vapaa-aikaansa. Hanke edistää myös nuorten hyvinvointia ja tunnistaa syrjäytymisen vaaravyöhykkeessä olevia nuoria, tukee ja auttaa heitä arjenhallinnassa sekä ohjaa tarvittaessa eri palvelujen piiriin.

Tänä iltana olemme lähdössä yhdessä Nuorisotyö raiteilla- hankkeen työntekijän sekä kaupungin nuorisotyöntekijän kanssa jalkautumaan Länsi-Vantaalle. Jo etukäteen on pohdittu sitä mihin mennään. Ilta kulkee reittiä Dixi – Myyrmanni – Martsarin ostari – Tripla – Dixi.

Illan aikana tapaamme useita eri nuoria. Jututamme heitä, kyselemme mitä kuuluu ja miten menee. Osan kanssa keskustelu on enemmän vitsailua ja osan kanssa tiukkaa asiaa omasta hyvinvoinnista, koulunkäynnistä tai jostain muusta mieltä painavasta asiasta.

Moni nuori kyselee milloin kaupungin nuorisotilat aukeavat – valitettavasti eivät vielä. Ainakin helmikuu ollaan kiinni, vastaa nuorisotyöntekijä. Monista keskusteluista kuuluu nuorten kaipuu siihen, että tilanne normalisoituisi ja he pääsisivät taas hengaamaan kavereiden kanssa nuorisotiloille. Nyt ”nuorisotiloina” toimivat kauppakeskukset, parkkihallit, portaikot ja asemat. Jotkut hieman vanhemmat nuoret ovat ottaneet myös omat retkituolit mukaan, jotta on mukavampi istuskella ja viettää iltaa.

Osa illan aikana kohtaamistamme nuorista on tuttuja, useampaan kertaan tavattuja. Osa uusia, heille kerromme siitä mitä teemme. Pääasiassa nuoret suhtautuvat positiivisesti siihen, että olemme paikalla. Emme pakota ketään juttelemaan kanssamme. Kaikki lähtee liikkeelle siitä, mihin nuoret ovat valmiita. Jos haluaa kääntää meille selkänsä, saa senkin tehdä. Aika paljon on aistittavissa jo siitä, miten nuoret vastaavat, kun tervehdimme heitä: ”Moi, onpa kiva nähdä!” vai ”No V*TTU moi vaan!”  

Illan aikana tapaamme muita jalkautuvaa työtä tekeviä. Kaupungin nuorisotilojen ollessa kiinni myös iso osa nuorisotilojen työntekijöistä jalkautuu kaduille ja ostoskeskuksiin, jotta nuorilla olisi ympärillään aikuisia, joiden kanssa jutella. He ovat käytettävissä, jos nuoret kaipaavat apua.

Pääkaupunkiseudun tiukat koronarajoitukset koettelevat nuoria ja heidän hyvinvointiaan. Me nuorisotyössä tuemme heitä parhaamme mukaan, etteivät he jäisi yksin. Yritämme tuoda myös iloa harmaan korona-arjen keskelle.

Ilta päättyy klo 22.45. Kohdattuja nuoria 63. Nähtyjä paljon enemmän. 

Hankkeen työntekijä jatkaa samaa arvokasta työtä seuraavanakin päivänä. Minä hyppään mukaan seuraavan kerran noin kuukauden kuluttua.

Marika Pasanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s