Paastonaikana

Pidän makeasta. Monenlaiset leivonnaiset, keksit ja muut herkut maistuvat minulle vähän liian hyvin. Herkuttelen välillä jopa siinä määrin, ettei se ole terveellistä minulle. Niinpä olenkin jo vuosia pitänyt paastonaikana sokeripaastoa. Silloin syön muuten ihan tavallisesti, mutta jätän herkut pois ja vierotan itseni sokerinautinnosta. Hyvissä ajoin ennen paastoa, ehkä jo tammikuusta, aloitan valmistautumisen henkisesti herkuttomuuteen. Alkuun vähän pelottaakin, tuleeko elämästä tosi ankeaa? Kun tuhkakeskiviikkona aloitan herkuttoman elämäni, tunnen suorastaan helpotusta: pääsen perusasioiden äärelle. Tästä se taas alkaa!

Evankelis-luterilaisen kirkon nettisivujen mukaan ”paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen”. Kristillinen paasto muistuttaa meitä siitä, kuinka Jeesus valmistautui jumalalliseen tehtävään rukoilemalla ja paastoamalla ruuasta. Me kuitenkin olemme länsimaissa tottuneet erottamaan ihmisen ruumiillisen ja henkisen puolen toisistaan ja vielä tekemään selkeän eron niiden välille. Hengellinen taas mielletään itsestään selvästi kuuluvaksi tuon henkinen puoli -yläotsikon alle. Mitä herkuista kieltäytymisellä voi siis olla tekemistä olennaiseen keskittymisen kanssa?

Tuttavani kirjoittaa Pullopostia Itämereltä blogissaan, että olemme kehoruumis. Luojamme antoi meille koko olemuksemme, kehomme ja minuutemme. Tällä koko paketilla saamme elää täällä ja olla samalla Isällä duunissa. Kaikkivaltiaan palveluksessa voimme olla niin monin eri tavoin, auttamalla ja rakastamalla muita Isämme luomia. Ja näissä hommissa on usein käytössä koko paketti. Spiritualiteetti on kokonaisvaltaista, ja hengellisyys elää ja voi hyvin tai huonosti tässä fyysisessä kehossamme, sen hermojärjestelmissä, aivoissa ja tajunnassa. Loppujen lopuksi hengellisyys ei olekaan niin kaukana fyysisyydestä.

Kirkkomme nettisivuilla paaston tavoitteeksi mainitaan lisäksi, että ”aineellisesta hyvästä ja nautinnoista karsimisen toivotaan kasvattavan kykyä keskittyä olennaiseen, kuulla sydämen ääntä ja Kristusta”. Itse ajattelen, että nautintojen karsimisen lisäksi monesta muustakin tavasta tietoinen paastoaminen saattaisi auttaa meitä keskittymään olennaiseen. Monella meistä on esimerkiksi epäterve tapa moittia ja suomia itseämme kohtuuttomasti. Kyllä sellainen vie voimia olennaiseen keskittymiseltä. 

Mitä sitten on se olennainen? Itse haluan edes välillä pysähtyä funtsimaan asioita, enkä vaan touhottaa menemään 24/7. Mihin käytänkään aikani, minkälaisia ajatuksia ajattelen ja mitä ne kertovat minusta itsestäni ja asenteistani? Käytänkö aikaani omien arvojeni mukaisesti, ehdinkö kuuntelemaan sydäntäni? 

Haluan edes hetkellisinä välähdyksinä tiedostaa, että on olemassa jotain suurempaa ja jotakin, minne olemme matkalla. Minulle on hyväksi oivaltaa, ettei minun tarvitse elää täällä pelkässä omassa voimassani. Sen ajatteleminen saa minut kiitolliseksi ja elämä tuntuu kevyemmältä.

Miksen siis keskity olennaiseen ja harrasta siinä samalla herkuttomuutta pitkin vuotta? Miksi yritän sitä vaan paastonaikana? Yhtä lailla voisin rakastaa muita Isän luomia ihan aina, voisin toteuttaa rakkauden kaksoiskäskyä erinomaisesti. Mutta enpä vaan voi, koska ihmisenä en siihen kykene. Sen sijaan mokaan, kämmään ja satutan kanssaihmisiäni monin tavoin. Tarvitsen välttämättä anteeksiantoa ja armoa, joten pääsiäinen ja sen sanoma on minulle tuiki tarpeellinen. 

Siksi siis edes paastonaikana. Paasto on minulle väline, joka palvelee merkittävämpää asiaa, muistuttaa minua olennaisesta. Sokeripaastoni terveellisyyden ja paremmat veriarvot saan vain lisäbonuksena.

Liisa Ojalainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s