Liisa, 83

”En enää pysty kirjoittamaan, en kortteja enkä tekstiviestejä. Mutta jäin henkiin, pystyn puhumaan ja liikkumaan. Päällimmäinen tunne on kiitollisuus, koko elämästä.

Paljon on ehtinyt tapahtunut. Menin naimisiin leskimiehen kanssa, jolla oli kolme lasta. Siihen aikaan ei puhuttu uusperheistä, sitä sanaa ei tunnettu. Sitten sattui se tragedia, että nuorin lapsi kuoli tapaturmaisesti. Olin paistamassa juuri lettuja, kun ovikello soi ja minulle tultiin kertomaan, mitä oli tapahtunut. Juoksin ulos, mutta ambulanssi oli jo vienyt pojan. Olin ostanut hänelle uudet farkut, ja sairaalassa housut annettiin syliini yhtenä myttynä. Housujen taskut oli yhä täynnä pieniä kiviä, pojan aarteita. Tällaisia asioita sitä muistaa.

Se oli kova alku avioliitolle.

Olen paljon yksin ja mietin mennyttä elämää. Vuosipäivät nostavat ikävän. Miehen kuolemasta on nyt viisi vuotta. Kun hän kuoli, toivoin hänen arkulleen paljon valkovuokkoja. Kukkakauppias kävi itse niitä poimimassa. Kun sitten muutin yksin tänne palvelutaloon, huomasin, että talon ympärillä kasvoi valkovuokkoja. Tuli tunne, etten olekaan yksin: Jumala on täälläkin kanssani.

Sain ensimmäisen kohtauksen jo kaksikymmentä vuotta sitten. Lapsenakin sairastelin paljon. Siihen aikaan ei ollut penisilliiniä. Muistan, kuinka äiti laittoi minut potkukelkkaan ja vei sairaalaan. Siellä hän sanoi: ”Taivaan isän enkelit suojelevat sinua!”

Tein pitkään töitä kuolevien parissa. Voisi sanoa, että työni tulokset ovat mullan alla.

 Vanhenemista varten ei voi käydä kursseja, sitä ei voi kokea etukäteen. En ole kuitenkaan hävennyt ikääntymistä. Pitkään pärjäsin kepin kanssa, käytin julkisia ja rakastin ratikalla ajelua. Mutta ei vanheneminen ole hauskaa, kun liikkumiseni on muuttunut niin vaikeaksi. Sukkiakin on vaikea saada jalkaan. Toistaiseksi jokainen päivä on kuitenkin ollut elämisen arvoinen.”

Haastatteli Tiina László

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s