
Kun eläin auttaa
Kuuntelin autoa ajaessani radio-ohjelmaa. Keskustelijat juttelivat luontokokemuksistaan. He olivat selvästi kaupunkilaisia, niin kuin itsekin olen. Hymähdin mielessäni: ovat taas keksineet vanhalle asialle uuden nimen! Eikö luonto ole jo meidän geeneissämme näillä leveyspiireillä? Onko tällainen käsitteellistäminen vain luonnosta vieraantuneiden kaupunkilaisten puhetta? Rupesin kuitenkin miettimään, mikä olisi minun ”luontokokemukseni”? Samalla, kun kysyin tämän kysymyksen itseltäni, kyyneleet nousivat…

Auttajana mietin miten haluaisin tulla itse autetuksi
Muutin viime kesänä uuteen asuntoon, joka oli kymmenen neliötä pienempi kuin vanha kotini. Minulla oli käsissäni valtava urakka, sillä tavaraa oli kertynyt reilusti ylitse omien tarpeitteni. Urakasta selvitäkseni pyysin apua hyvältä ystävältäni. Hän matkusti luokseni toisesta kaupungista ja auttoi minua pakkaamaan, lajittelemaan ja kantamaan tavaroita. Kaikista vaikeinta minulle oli tavarasta luopuminen, mutta siinäkin hän tuki…

Kaikilla on oikeus hyvään elämään/ Everyone has the right for a good life
Haluan esitellä itseni: nimeni on Afke den Hollander ja työskentelen Hollannissa Pelastusarmeijan palveluksessa kirkkoyhteisössä Brunssumissa/ Treebeekissä. Tapasin seurakuntanne papin, Tiina Lászlón viime marraskuussa Manchesterissä pidetyssä konferenssissa, jonka aiheena oli, kuinka voimme olla kirkkona läsnä yhteiskunnan marginaalissa eläville ihmisille. Hän kysyi, voisinko kirjoittaa seurakuntanne blogiin. Olen paljon miettinyt konferenssimme aihetta omassa työssäni. Mitä tarkoittaa olla kirkkona…

Vanhukset katosivat ruokajonoista pääkaupunkiseudulla – vaan miten kävikään Vantaankoskella?
Kirkko ja kaupunki (19.4.22) kirjoitti, kuinka korona-aika on vähentänyt ruoka-apua hakevien vanhusten määrää pääkaupunkiseudun ruokajakeluissa. Meidän kokemuksemme on toisenlainen: korona-aika sai ikäihmiset liikkeelle! Jaoimme jo ennen koronaa seurakuntamme diakoniapäivystyksissä jonkin verran hävikkiruokaa. Yli 80-vuotiaita avunhakijoita oli kuitenkin hyvin vähän. Meillä kävi sen sijaan juuri eläkkeelle jääneitä, joilla menot ja velat olivat yhä samat kuin työelämässä…

Miksi minä – entä muut?
Vuosia sitten olin 7-vuotiaan tyttäreni ja muutaman naisystäväni kanssa lomamatkalla Pohjois-Kyproksella. Kun paluupäivä koitti, alkoi tulla huolestuttavia uutisia ja lopulta varma tieto, että meitä 160 suomalaista noutamaan tullut kone – sama, jolla olimme tulleet – oli huonoissa sääoloissa syöksynyt vuoristoon vain parikymmentä kilometriä ennen kenttää. Kaikki koneessa olleet, yhteensä 15 henkeä, olivat menehtyneet. Monien kasvot…

Armon Jumala on auttamisessa läsnä
Avustustyö on hyvin arvostettua joka puolella maailmaa ja varsinkin länsimaissa. Muualla maailmassa se on myös kirkon tärkeää toimintaa. Miksi avustustyötä länsimaisissa yhteiskunnissa arvostetaan niin paljon? Ehkä se johtuu siitä, että ihmiset näkevät ja seuraavat maailman uutisia, joissa on jatkuvasti esillä ihmiskunnan kriisit ja nälänhätä. He miettivät omaa rooliaan maailman hädässä, ja myös sitä, että perinteisesti…

Sandra, 76
Synnyin Afganistanin maaseudulla tavalliseen maanviljelijäperheeseen. Viljasatomme oli täysin riippuvainen sateesta, jota saatiin vain harvoin. Läheisessä kaupungissa oli sekä ala- että yläasteen koulu, mutta ne olivat vain pojille. Jos poika halusi mennä lukioon, hänen oli lähdettävä 700 kilometrin päähän pääkaupunkiin. Minä en päässyt kouluun ollenkaan. Elämä oli kotiseudulla vaikeaa, mutta oli iloakin, sillä ympärillä oli aina…

Oma ääni: Nina, 86
Tämä aika elämästä:Minua ei sinänsä vaivaa se, että minä olen yksin, jos siellä viihtyisi siinä asunnossa. Mulla on ollut semmoinen sanonta jo vuosikymmeniä, että kun mä olen yksin, mä olen aina hyvässä seurassa. Ikä:En mä kyllä ainakaan niin vanhaksi tunne kuin mä olen. Mua aivan ihmetyttää se, että onko mulla tosiaan 86 vuotta ikää. Iän…

Lea, 90
”Lapsena tein paljon isän kanssa töitä yhdessä: syötin viljaa puimakoneeseen, olin kaatamassa tukkeja, tein puusaaveja. Ja ompelin paljon, ensin kaikki nukenvaatteet, sitten omani. 14-vuotiaana tein itselleni kengät isän sarkahousuista, kolminkertaiset tallukkaat, joihin suutari antoi lestin. Hän ei kuitenkaan meinannut sitten uskoa, että minä olin itse ne ommellut. Ompelin isän kanssa miesten turkkeja, niissä oli paljon…

Oma ääni: Kari, 75
Ilo:Muutamia oikein hyviä ystäviä. Se, että voi olla avuksi toisille vapaaehtoistyössä. Lapset ja lapsenlapsi. Iän tuomaa muutosta:Sairauksia, mutta niiden kanssa on elettävä.Eläkkeen myötä tulot putosi roimasti. Se on ehkä ollut suurin haaste. Miten ikääntyneet pitäisi huomioida paremmin:Paljon enemmän pitäisi huomioida, jos ajattelee esimerkiksi vanhusten hoitoa hoitolaitoksissa. Hyvää ikääntymisessä:Uusia ystäviä on saanut vielä. Ja kaikin puolin…
Lataa…
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
Seuraa blogiamme
Tilaa uudet kirjoitukset suoraan sähköpostiisi